Kotimaiset kirjat
Junaseikkailu 1989
Kirja perustuu Kimmo Pyrhösen päiväkirjamerkintöihin ja niiden ympärille koottuihin muistelmiin. Kirjassa matkataan rautateien ja junien maailmassa Savon, Keski-Suomen ja Pirkanmaan alueella sekä piipahdetaan myös Varsinais-Suomessa heinä- ja elokuun vaihteessa 1989 kaikkiaan yhdentoista päivän aikana.
Älä jätä minua
Anna Tiitan kirja Älä jätä minua on fiktiivinen kertomus radanrakentajista ja heidän lapsistaan. Se kertoo Ellistä ja Vännistä ja valottaa välähdyksinä kolmen sukupolven tarinaa.
Vagär av järn till landets värn
Det var järnvägarna och Bobrikov som förde samman storfurstendömet Finland folk. Så sägs det - och det är inte helt fel. Denna bok handlar i fösta hand dom storfurstendömets järnvägspolitik, men visst spelar också generalguvernör Bobrikov en viss roll.
Saimaan rautatien historia Unelma löylymäestä
Unelma Löylymäestä tuo lukijalle lähes käsin kosketeltavaksi mielenkiintoisen ja samalla tyypillisen suomalaisen rautatiehistoriallisen kehityskulun unohtamatta ympäröivää yhteisöä yksilöineen muistaen myös kansaa ja maata. Teos sisältää kosolti ennen julkaisematonta aineistoa tästä kiehtovasta asiakokonaisuudesta.
Harmaan kiitojunan tarina - Dm3 - Dm4 - Hr11
Sotien jälkeen rakennettiin Dm3- ja Dm4-moottorivaunut. Kirja kertoo näistä 1950-luvun moderneista moottorijunista.
Rautatietykistö Suomessa
Rautatietykistö Suomessa - Unohdettu osa rannikkopuolustusta
Turun-Naantalin-Uudenkaupungin rautatie
Turun-Naantalin-Uudenkaupungin rautatie kulkee Varsinais-Suomen maakunnassaTurun ja Vakka-Suomen seurakuntien alueella.
Ylipäällikön juna - Mannerheimin junan matkat 1939-1946
Mannerheimista on kirjoitettu lukuisia kirjoja. Ylipäällikön junasta ei juurikaan ole kerrottu eikä sen matkoista kirjoitettu. Tämä teos kertoo, mikä tämä juna oli, missä se liikkui ja kuinka se liittyi Suomen historiaan.
Keisarin juna
Romanovit Suomen rautateillä. Kirjassa esitellään Rautatiemuseossa oleva keisarin juna ja kerrotaan keisarillisista matkoista Suomen rautateillä.
Kejsardömets och storfurstendömets jernbanor
Kustantaja Tipos Ab, 2015 pehmeäkantinen,136 sivua Kirja sisältää viisi alkuperäiskielistä artikkelia keisarikunnan ja Suomen rautateiden alkuvaiheiden historiasta.
Kampen on spåret
Jan-Erik Wiik: Kampen om spåret - hur järnvägen kom till Hangö och andra kuststäder Tammisaaren museon julkaisuja 1, Tammisaari 2003
Pehmeäkantinen, 175 sivua
Höyryveturit tositoimissa - Matkapäiväkirjojen kertomana 1955-1975
Juhani Katajiston teos Suomen höyryjunaliikenteen viimeisistä vuosikymmenistä.
Rautateiden Pasila
Aikamatka 1700-luvun Töölönjärvestä 2010-luvun Keski-Pasilan kaupunginosaan on mielenkiintoinen jakso sekä Suomen rautateiden että Helsingin historiassa.
VR Suomi - Dieselien aikaan
Kirja antaa 375 valokuvan voimin kuvan rautatiekalustosta ja rautatieläisten työympäristöstä dieselkaluston aktiivisimpien käyttövuosien ajalta 60-luvulta 80-luvun loppuun.
Matkalla - joukkoliikenteen arkea 25 vuotta
Matkalla-kirja esittelee valokuvin Suomen joukkoliikenteen kehitystä runsaan neljännesvuosisadan ajan. Teos esittelee samalla yksittäisten liikennemuotojen osuutta Suomen joukkoliikennejärjestelmässä niin menneinä aikoina, nykyaikana kuin hieman tulevaisuudessakin.
Juna eurooppalaisessa maisemassa - Trains in European Landscape
Tämä kirja tuo selkeästi esiin vuosikymmenien aikana muodostuneet erot Länsi- ja Itä-Euroopan rautateiden välillä. Kirjan painopiste on siellä, missä rautatietkin ovat moninaisimmat. Differences which have formed over the decades between the railways in Eastern and Western Europe are vividly brought to the fore. Emphasis is placed on the great diversity of railways.
Lännen pikajuna - Riihimäen-Lopen rautatie 1907-1954
Tämä kirja kertoo Riihimäen-Lopen ratatien tarinan vuodesta 1907 vuoteen 1954, jolloin rautatieyhtiön toiminta virallisesti lakkasi. Rautatien vaiheita kuvataan yli 70 valokuvalla, tekstillä, kartoilla ja taulukoilla.
Pietari Suuren merilinnoituksen rautatie
Kirja esittelee Viron kapearaiteiset linnoitusrautatiet alkaen Venäjän vallan aikaisista linnoitusradoista aina neuvostomiehityksen viime vuosiin asti. Mukana ovat myös saksalaisen miehitysarmeijan ja Viron tasavallan aikaiset linnoitusradat.