Kotimaiset kirjat
Höyryveturit - junatietoa junioreille
”Junatietoa junioreille – Höyryveturit” -kirja on suunnattu tiedonjanoisille lapsille ja nuorille. Kirja kertoo erilaisista höyryvetureista sekä vetureiden käytön historiasta. Kirjaa lukemalla tulevat tutuiksi monet vetureiden käyttötarkoitukset sekä suomalaisten vetureiden lempinimet Ankoista Ukko-Pekkoihin ja Prinsessaan. Kirjassa annetaan myös vinkkejä, mistä höyryvetureita voi edelleen löytää. Teknisistä yksityiskohdista kiinnostunut lukija saa erillisistä taulukoista tietoja vetureiden no-peuksista, painoista ja iästä. Tervetuloa höyryvetureiden kiehtovaan maailmaan! Ostajalle myös latauslinkki kansikuvan tervehdyksineen!
Helsingin raitiotiet I - 1890-1950
Raitiotien toteuttamisesta Helsinkiin keskusteltiin jo 1870-luvulla, ja ensimmäinen varsinainen suunnitelma laadittiin vuonna 1881. Vihdoin joulukuussa 1890 ensimmäinen hevosvetoinen raitiovaunu kuljetti matkustajia Helsingin katuja pitkin. Tuolloisesta kahdeksan kilometrin pituisesta hevosraitiotieverkosta on runsaassa 130 vuodessa edetty lähes 60 kilometrin pituiseen sähköraitiotieverkkoon — ja verkko kasvaa edelleen.
Kirjan ensimmäisessä osassa käydään läpi Helsingin raitioteiden kehitys ensimmäisten 60 vuoden aikana. Kirja tarjoaa yksityiskohtaiset tiedot niin rataverkon ja linjaston laajenemisesta kuin kalustohankinnoistakin liikennehenkilökuntaa ja tekniikkaa unohtamatta. Runsas ja monipuolinen kuvitus kertoo omaa tarinaansa kaupungin muutoksesta.
Reino Kalliomäki - harrastuksena valokuvaus, valokuvia vuosilta 1965-1988
”Junan merkitys oli nuoruudessani toinen kuin nykyään ja sillä pääsi kauas. Aloitin kuvaamisen jo nuorena, koska 1960-luvun alkupuolella oli vaikea edes nähdä kunnon kuvia tai kuvasarjoja eri veturityypeistä. Tämä oli ehkä yhtenä syynä, miksi otin valokuvauksen tärkeimmäksi osaksi rautatieharrastustani. Kuvia tuli aluksi otettua kovin vähän, koska ei ollut kuvauskavereita. Ei ollut Veturien Ystäviä eikä sosiaalista mediaa.
Lapsuudenkotini pihalle kuuluivat kirkonkellot Nokialta ja Siurosta. Lisäksi tehtaan pilli. Junan ääni kuului sen ylittäessä siltaa Siuron asemalla. Samoin junan vihellys. Radalle oli matkaa puolisen kilometriä. Junat kuuluivat hienosti, sillä Tampereen suuntaan paikalla on vaativa nousu. Höyryveturi kovassa työssä sekä näkyi että kuului!
Tähän kirjaan on koottu otoksiani vuosien varrelta. Toivottavasti niiden myötä pääsee aistimaan jo kadonneen rautatiemiljöön.”
Risto - Tr1-veturin historia
Tässä teoksessa Kari Salo käy seikkaperäisesti läpi koko sarjan ja jokaisen veturiyksilön historian. Veturisarjan tarina jatkuu, sillä niitä on vielä useita jäljellä ja muutamaa kunnostetaan ajokuntoon.
Kauko Kuosma - Rautatieharrastuksen alullepanija, valokuvia vuosilta 1954-1964
Kirjoittaja Juhani Katajisto
Kuosma oli yksi ensimmäisistä rautatieharrastajista Suomessa. Hän aloitti 1950-luvun alussa järjestelmällisen rautatiekaluston valokuvaamisen ja hän kuvasi myös värifilmille, joka ei ollut kovinkaan yleistä tuohon aikaan. Hänellä oli hyvät välineet ja hän matkusti eri puolilla maata. Valokuvauksen lisäksi hän otti rautatieaiheisia kaitafifilmejä.
Pienoismallirakentajana Kuosma oli myös uranuurtaja. Hän piirsi tarkkoja tyyppipiirroksia ja rakensi useita upeita pienoismalleja.
Tähän kirjaan on koottu valikoima Kuosman parhaita otoksia ja kiinnostavia piirroksia.
Nostalginen Lättähattu
Kirjoittaja Kimmo Pyrhönen
. Kirjan ensimmäinen osuus esittelee lättähattujen eli Dm6- ja Dm7-junien sekä niiden liitevaunujen käyttöhistoriaa. Jälkimmäinen osuus esittelee nostalgialiikennettä museoliikennöitsijöittäin ja kertoo sen, mitä lättähatuille kuuluu aktiiviuran jälkeen. Kirjan koko 170 x 240 mm, sivuja 83
Rautatiemaisemia Suomesta - Railway Landscape in Finland
Rautatiemaisemia Suomesta on suomen- ja englanninkielinen kuva- ja tietokirja (koko/size 297 x 210 mm, 210 sivua/pages, 282 kuvaa/pictures.) All texts are also in english! Kirjassa esitellään Suomessa liikkuvaa kalustoa tietolaatikoin niin rautateiltä kuin raitioteiltä ja metrostakin. Kirjassa käydään luvuittain mm. rautatien historiaa Suomessa, vuodenaikojen vaihtelut, rautatieasemien historiaa ja näkymiä niin kaupunkiraiteille, ratapihoille kuin luonnonkauniisiin maisemiin. Museojunat ja kansainvälinen liikenne ovat saaneet omat lukunsa, samoin sillat ja tunnelit sekä monet muutkin rautateiden yksityiskohdat.
Lunta raiteilla - lumenauausta laatikkoauroilla ja muilla välineillä
Tekijä Juhani Katajisto
Laatikkoaurat olivat sata vuotta oleellinen osa rautateidemme talviliikenteen ylläpitoa. Ne mahdollistivat lumisimpinakin talvina rautatieliikenteen jatkumisen. Kirjassa kerrotaan kuinka alkeellisilla välineillä ratoja puhdistettiin lumesta 1860- ja 1870-luvuilla. Kehittyneempien aurojen tulo 1880-luvulla mullisti siihenastiset aurausmenetelmät. Lumen poisto radoilta tuo edelleen hankalan ja kalliin lisätekijän rautatie-, raitiotie- ja metroliikenteeseen.
Junaseikkailu 1989
Kirja perustuu Kimmo Pyrhösen päiväkirjamerkintöihin ja niiden ympärille koottuihin muistelmiin. Kirjassa matkataan rautateien ja junien maailmassa Savon, Keski-Suomen ja Pirkanmaan alueella sekä piipahdetaan myös Varsinais-Suomessa heinä- ja elokuun vaihteessa 1989 kaikkiaan yhdentoista päivän aikana.
Älä jätä minua
Anna Tiitan kirja Älä jätä minua on fiktiivinen kertomus radanrakentajista ja heidän lapsistaan. Se kertoo Ellistä ja Vännistä ja valottaa välähdyksinä kolmen sukupolven tarinaa.
Vagär av järn till landets värn
Det var järnvägarna och Bobrikov som förde samman storfurstendömet Finland folk. Så sägs det - och det är inte helt fel. Denna bok handlar i fösta hand dom storfurstendömets järnvägspolitik, men visst spelar också generalguvernör Bobrikov en viss roll.
Suuriruhtinaskunnan kiivaat kiskokiistat
Suomen rautatieverkosto syntyi - suurin piirtein sellaisena kuin se nyt on - autonomian aikana.
Harmaan kiitojunan tarina - Dm3 - Dm4 - Hr11
Sotien jälkeen rakennettiin Dm3- ja Dm4-moottorivaunut. Kirja kertoo näistä 1950-luvun moderneista moottorijunista.
Rautatietykistö Suomessa
Rautatietykistö Suomessa - Unohdettu osa rannikkopuolustusta
Pönttövuoren kahta puolen - Jyväskylä-Pieksämäki -rata
Kimmo Pyrhösen kirja esittelee Jyväskylä-Pieksämäki -rataosan historiaa. 168 sivua, kovakantinen. Julkaistu 2019.
Turun-Naantalin-Uudenkaupungin rautatie
Turun-Naantalin-Uudenkaupungin rautatie kulkee Varsinais-Suomen maakunnassaTurun ja Vakka-Suomen seurakuntien alueella.
Ylipäällikön juna - Mannerheimin junan matkat 1939-1946
Mannerheimista on kirjoitettu lukuisia kirjoja. Ylipäällikön junasta ei juurikaan ole kerrottu eikä sen matkoista kirjoitettu. Tämä teos kertoo, mikä tämä juna oli, missä se liikkui ja kuinka se liittyi Suomen historiaan.
Keisarin juna
Romanovit Suomen rautateillä. Kirjassa esitellään Rautatiemuseossa oleva keisarin juna ja kerrotaan keisarillisista matkoista Suomen rautateillä.