Suosittu
Kapearaiteinen hevosrautatie ja "ryssänhakkuut" Espoossa

Kapearaiteinen hevosrautatie ja "ryssänhakkuut" Espoossa

Hinta (ei ALV)
€ 13,64
Kirjat alv (10%)
€ 1,36
Hinta (sis. ALV)
€ 15,00

Kirja kertoo venäläisten Helsingin linnoitustöiden yhteydessä rakentamasta kapearaiteisesta radasta Espoon asemalta Bodom-järvelle ja toiselta haaraltaan Nupuriin. Rata oli käytössä vain pari vuotta ja hevosen lisäksi siellä oli vähän aikaa käytössä myös pari höyryveturia.

SKU:
kap-hev
ISBN:
978-952-68451-4-2

Nuuksion Omakotiyhdistys julkaisi Seija Lohikosken kirjan jo vuonna 1996 ja perinneseura julkaisee sen uudistettuna Suomi 100 juhlavuoden merkeissä.

Kirja kertoo Pohjois-Espoon metsissä tehdyistä valtavista hakkuutöistä. Puuta kuljetettiin linnoitustöihin Espoon lisäksi ainakin Helsinkiin ja Pietariin. Espoossa linnoituksia rakennettiin Leppävaaraan, Laajalahteen ja Tapiolaan. Metsää kaadettiin pääasiassa neljällä alueella: Bemböle-Oittaa, Nuuksio-Gumböle, Röylä-Järvenperä ja Espoonkartano-Kauklahti.

Venäläiset rakensivat puutavaran kuljettamista varten Espooseen kapearaiteisen rautatien. Pikaisesti rakennetut radat olivat käytössä vain pari vuotta. Heikkorakenteisella radalla veturit kaatuivat ja puuvaunuja oli vedettävä hevosilla. Espoon asemalta lähti rata Pohjois-Espooseen. Se ylitti Espoonjoen ja kulki vanhan kirkon ohi aivan hautausmaan reunaa pitkin. Radan toinen haara kulki Bodom-järven suuntaan Snettansiin asti ja toinen Gumbölen kautta Nuuksion suuntaan aina Nupurin kartanolle asti.

Linnoitustöissä käytettiin runsaasti vierastyövoimaa. Venäläisten lisäksi Suomeen tuli mm. kiinalaisia, jotka herättivät kovasti ihmetystä ja pelkoakin. Kirjassa kerrotaan heistä paikallisten asukkaiden kertomia tarinoita.

Tuotteen tiedot

Kirjoittaja
Seija Lohikoski
Painio
Picaset Oy 2017
Koko
Pehmeäkantinen, 101 sivua, noin 50 karttaa, piirrosta ja valokuvaa. mustavalkoinen.
Vain sisäänkirjautuneet käyttäjät voivat arvostella tuotteita.
 
Powered by Phoca Cart

Uutta

Uusia tuotteita Museorautatien kaupassa. Klikkaa kuvaa tarkempaa tarkastelua varten!

Sohvi-pinssi

Sohvi-pinssi

Hinta (ei ALV)
€ 6,45
alv (24%)
€ 1,55
Hinta (sis. ALV)
€ 8,00
Jokioisten Museorautatie 1971-2021 seinäkalenteri 2022

Jokioisten Museorautatie 1971-2021 seinäkalenteri 2022

Hinta
€ 15,00
Resiina 2021, No 2

Resiina 2021, No 2

Hinta
€ 7,00